Βαρδιάμπασης Κώστας, σε ΕΡΤ-ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – 14.02.2020

Μπορεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων να είναι το ουσιαστικότερο τμήμα της φαρμακευτικής νομοθεσίας, ωστόσο αποτελεί μόνο ένα τμήμα των όσων απασχόλησαν τους νομοθέτες γύρω από το επάγγελμα. Από τα πρώτο κιόλας μνημόνιο είχαμε νομοθεσία που ασχολήθηκε με την απελευθέρωση του επαγγέλματος, όσον αφορά το ωράριο, και η λογική αυτή συνεχίστηκε στο εξής με όλα τα επί μέρους ζητήματα που ρύθμιζαν τη λειτουργία των φαρμακείων και το χώρο του φαρμάκου. Πρόκειται για την απλοϊκή λογική της «απελευθέρωσης της αγοράς», η οποία θα έχει καλύτερα οφέλη για …κάποιον.

Κι ενώ επικρατεί αυτή η έννοια, υπάρχει ταυτόχρονα μια ισχυρή αντίφαση: Στη χώρα μας τα φάρμακα σοβαρών παθήσεων δύνανται να διακινούνται από τα κρατικά φαρμακεία των νοσοκομείων, από τα κρατικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αλλά είχαν αποκλειστεί τα ιδιωτικά φαρμακεία. Είναι εξαιρετικά αντιφατικό να λέει ο νομοθέτης ή η κυβέρνηση ότι στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να υπάρχει πλήρης απελευθέρωση, αλλά την ίδια στιγμή να ενισχύεται ένας κρατισμός χωρίς ουσιαστικό όφελος.

Φυσικά στον κόσμο έγινε αντιληπτή ιδιαίτερα η απελευθέρωση της διατίμησης των ΜΗΣΥΦΑ, όπου παρατηρήθηκαν αυξήσεις τιμών έως και 300%. Όμως από το τη δεκαετία 2010-2020 έχουν ψηφιστεί 24 νόμοι γύρω από το φάρμακο και τα φαρμακεία, έχουν εκδοθεί άλλες 18 υπουργικές αποφάσεις και 99 δελτία τιμών.

Μετά από αυτό τον καταιγισμό νομοθετημάτων, που είμαστε; Είμαστε καλύτερα;

Έχει γίνει καμία αναλογιστική μελέτη ώστε να αποδειχθεί αν όλη αυτή η νομοθεσία επέφερε τα αποτελέσματα τα οποία επιδίωκε σύμφωνα με τις αιτιολογικές της εκθέσεις; Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι ότι τα φαρμακεία ανήκουν σε φαρμακοποιούς;

Επειδή τα φαρμακεία ανήκουν σε φαρμακοποιούς, έχουμε χειρότερη φαρμακευτική περίθαλψη;

Ποια είναι η αιτιολογία για αυτό και πως αποδεικνύεται;

Σε όσες χώρες εφαρμόστηκε κάτι τέτοιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα φαρμακεία κατέληξαν όλα σε δυο αλυσίδες, δημιουργήθηκαν συνθήκες καρτέλ, και πλέον η νομοθεσία έχει αντιστραφεί!

Ενώ λοιπόν έχουμε την εμπειρία 10 ετών, όπου δεν έχουμε καλύτερες υπηρεσίες, ούτε καλύτερες τιμές, γιατί συνεχίζουμε στην ίδια λογική;

Παλαιότερα, ακούγαμε «έχετε δίκιο, αλλά τα επιβάλλει η τρόικα».

Τώρα, ποιος επιβάλλει αυτή την κατεύθυνση, και για ποιο λόγο;

Αυτά και άλλα, στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Θεσσαλίας, με την Ελπίδα Κουτσογιαννη.

Βαρδιάμπασης Κώστας – Φαρμακοποιός
Πρόεδρος ΦΣΡεθύμνου-ΝΠΔΔ
Εκλέκτορας ΠΦΣ-ΝΠΔΔ”

Ακούστε αναλυτικά την συνέντευξη εδώ.

Pin It on Pinterest

Scroll to Top