Δαγρές στο OPEN-TV: Οι φαρμακοποιοί ανησυχούμε για το μέλλον των πληρωμών. Η Πολιτεία δεν μας στήριξε

Τεράστιο και πολύ ανησυχητικό θέμα προέκυψε αυτές τις ημέρες με την καθυστέρηση πληρωμής των Φαρμακείων από τον ΕΟΠΥΥ, και αυτό σημαίνει πολλά για τον κόσμο.

1. Είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια, που η μηνιαία καθιερωμένη πληρωμή των Φαρμακείων από τον ΕΟΠΥΥ καθυστέρησε τώρα τον Ιούνιο 2020.

Και αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, διότι:

  • ξυπνάει πολύ νωπές και δυσοίωνες μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος, τότε που οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ γίνονταν με τεράστια καθυστέρηση και μόνο χάρη στις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών που κινδύνευαν μαζικά με λουκέτο από την έλλεψη χρημάτων,
  • αν τυχόν είναι η αρχή μίας πορείας καθυστερήσεων πληρωμών, ένα δηλαδή τυχόν προειδοποιητικό καμπανάκι, αυτό μπορεί να σημάνει ότι ο ελληνικός πληθυσμός δεν θα μπορεί να προμηθευτεί τα φάρμακά του, αφού οι φαρμακοποιοί δεν θα έχουν λεφτά να αγοράσουν φάρμακα για να δώσουν στον κόσμο.

2. Αυτή η καθυστέρηση πληρωμής των φαρμακοποιών από τον ΕΟΠΥΥ όμως, έστω και των 2-3 ημερών όπως εξελίχθηκε στο τέλος, δεν ήταν δυστυχώς μόνο μία ανησυχητική εξέλιξη αλλά χωρίς αληθινές και άδικες συνέπειες για τους φαρμακοποιούς. Ζημίωσε χειροπιαστά τα Φαρμακεία:

  • Επιταγές που είχαμε εκδόσει όλοι μας κοκκίνισαν άδικα από την καθυστέρηση του ΕΟΠΥΥ να μας πληρώσει, και υποστήκαμε  επιπλέον και άδικο χαράτσι Τραπεζών χωρίς να φταίμε πουθενά.

3. Αυτή τη φορά, για όλο αυτό το άδικο καψόνι που έγινε στους φαρμακοποιούς φαίνεται μεν ότι ευθύνονται οι υπηρεσίες Οικονομικών του Υπουργείου Υγείας που έχουν προϊστάμενο το ονοματεπώνυμο του οποίου αναφέρεται δημοσίως στην τηλεόραση, καθώς οι ευθύνες πρέπει να έχουν ονοματεπώνυμο.

Η υπηρεσία αυτή ευθύνεται γιατί για πρώτη φορά πρόταξε αυτή τη φορά αδικαιολόγητα γραφειοκρατικά προσκόμματα για την πληρωμή μας με συνέπεια αυτή να καθυστερήσει και έτσι να ζημιωθούν άδικα χιλιάδες Φαρμακεία, όπως περιγράψαμε παραπάνω.

Αλλά για το ότι ένας υπάλληλος ή μία υπηρεσία παρουσιάζει τυχόν συμπεριφορά αγκυλωτική, αρτηριοσκλήρωτη, αναίσθητη, πείσμονα ή τυχόν ύποπτη, οπωσδήποτε μεγάλο μερίδιο ευθύνης σε όλες αυτές τις περιπτώσεις έχουν επίσης και οι πολιτικοί προϊστάμενοι μίας τέτοιας υπηρεσίας ή ενός τέτοιου κυρίου, δηλαδή στην περίπτωσή μας μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει και η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

4. Αυτό όμως δεν είναι το μόνο δυσοίωνο, αλλά απλώς ένα αρχικό ανησυχητικό καμπανάκι μην τυχόν από εδώ και πέρα μπούμε ως κλάδος σε περιπέτειες ξανά στις πληρωμές και τον Αύγουστο, και τον Σεπτέμβριο κλπ. γιατί ξέρουμε ότι υπάρχει σοβαρή και αναμενόμενη υστέρηση εσόδων στον ΕΟΠΥΥ λόγω κορωνοϊού.

Και μία τέτοια προοπτική-ενδεχόμενο, είναι πολύ ανησυχητική τόσο για τα Φαρμακεία όσο φυσικά και για όλους τους πολίτες της χώρας μας, πολύ πιο ανησυχητικό ενδεχόμενο και από ένα περιστατικό μεμονωμένο στον χρόνο, όσο σοβαρό και αν είναι αυτό.

5. Και όλα τα παραπάνω, δυστυχώς συμπληρώνουν μία εικόνα απολύτως άδικης και περιφρονητικής από την Πολιτεία συμπεριφοράς απέναντι στα Φαρμακεία, την τελευταία εποχή.

Μέσα στην κρίση του κορωνοϊού τα Φαρμακεία αφέθηκαν στην τύχη τους από την Κυβέρνηση. Παρόλο που εκτέθηκαν περισσότερο απ΄ όλους στους κινδύνους μόλυνσης και σήκωσαν το βάρος της κάλυψης όλου του πληθυσμού με φάρμακα και απλές-προσιτές υπηρεσίες υγείας,

και πολλές φορές μάλιστα μπαίνοντας σε επιπλέον έξοδα από την τσέπη μας εμείς οι φαρμακοποιοί για να θωρακίσουμε τα Φαρμακεία μας λόγω κορωνοϊού,

δεν έλαβαν κανενός είδους στήριξη υλικοτεχνική,

δεν έλαβαν ούτε καν κάποια ηθική ανταμοιβή από επίσημα κυβερνητικά χείλη,

αλλά αντιθέτως υπέστησαν τεράστιο επιπλέον φόρτο εργασίας με δραματική αύξηση των υποχρεώσεων και της γραφειοκρατίας,

εν μέσω τόσο αυξημένου κινδύνου έκθεσης σε μόλυνση για τους φαρμακοποιούς και το προσωπικό τους, λόγω της φύσης της εργασίας,

και επιπλέον πολλοί συνάδελφοι φαρμακοποιοί αντιμετωπίστηκαν κιόλας εν πολλοίς και σαν…ύποπτοι από νέες και ευφάνταστες Ελεγκτικές Αρχές για τα Φαρμακεία, Ελεγκτικών Αρχών που ξεπρόβαλαν εν μέσω κρίσης κορωνοϊού από το πουθενά.

(Σ.Σ.: Δείτε το video της παρουσίασης στην κοινή γνώμη όλων των παραπάνω θεμάτων εδώ)

Δαγρές Γιάννης – Φαρμακοποιός
Ταμίας ΦΣΑ-ΝΠΔΔ
Μέλος ΔΣ ΠΦΣ-ΝΠΔΔ

Εκπομπή: ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 5:30, OPEN-TV
Δημοσιογράφοι: Ιορδάνης Χασαπόπουλος – Ανθή Βούλγαρη 

Pin It on Pinterest

Scroll to Top