Κατατεθημένη – Αναλυτική πρόταση του ΝΕΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ για το θέμα των ΦΥΚ από τα Φαρμακεία

Ο ΝΕΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ήταν η μοναδική παράταξη με εκπροσώπηση στη Διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ-ΝΠΔΔ), πέραν του Προεδρείου, η οποία είχε καταθέσει πλήρη, αναλυτική και ολοκληρωμένη πρόταση για τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα Φαρμακεία.

Αυτό είχε γίνει στη Γενική Συνέλευση (ΓΣ) του ΠΦΣ στις 23-9-2019, οπότε και καταθέσαμε την πρότασή μας προς συζήτηση στο σώμα των εκλεκτόρων.

Την πρόταση της παράταξής μας, μετά την ανακοίνωση και επεξήγησή της από βήματος Συνέλευσης, μας ζητήθηκε από την παράταξη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ να τη συνυπογράψει κι εκείνη και να την καταθέσουμε έτσι ως κοινή πρόταση.

Εμείς το δεχτήκαμε αυτό.

Αυτές τις ημέρες έχει ξεκινήσει η συζήτηση μεταξύ ΠΦΣ και Υπουργείου Υγείας, για τους ακριβείς όρους και προϋποθέσεις ενεργούς πλέον συμμετοχής των φαρμακοποιών στη χορήγηση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ).

Ήτοι, την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για το θέμα, υπόδειγμα της οποίας αναμένεται κανονικά εντός των ημερών προς μελέτη και εξέταση, πριν συνομολογηθεί οποιοδήποτε τελικό κείμενο με την Κυβέρνηση.

Στις βάσεις του σκεπτικού αλλά και στις λεπτομέρειες, καθώς και στις απαραίτητες προϋποθέσεις, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και αγωνία, ώστε οι όροι που τελικά θα συνομολογηθούν, να είναι δίκαιοι, κοινωνικά υπεύθυνοι, και κοινά συμφέροντες, εξίσου για τους ασθενείς, την Πολιτεία και τον κλάδο μας, κάτι που πιστεύουμε ότι αν επικρατήσει τελικά η ωριμότητα και η εντιμότητα, είναι απολύτως εφικτό.

Διότι σε διαφορετική περίπτωση φυσικά δεν έχουμε ούτε το δικαίωμα απέναντι στους εαυτούς μας, ούτε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε, κάτι που τελικά ευελπιστούμε ότι δεν θα εξωθηθούμε χωρίς δική μας υπαιτιότητα να απορρίψουμε (δηλαδή το να συμμετέχουμε στη χορήγηση ΦΥΚ).

Η πρόταση αυτή παρατίθεται εδώ ώστε να διαβαστεί από όλους τους συναδέλφους.

Δαγρές Γιάννης – Φαρμακοποιός
Μέλος ΔΣ ΠΦΣ-ΝΠΔΔ
Ταμίας ΦΣΑ-ΝΠΔΔ

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε παρακάτω:

https://bit.ly/39Vymxp
DPN Δαγρές-ΦΥΚ – 7.1.2020
Ν.Δ.Φ πρόταση ΦΥΚ – ψηφισμένη, 23.9.2019

Pin It on Pinterest

Scroll to Top