Πρωτοβουλία για ομαλοποίηση στην Αντιγριπική τροφοδοσία

Με αφορμή το υπαρκτό και κρίσιμο ζήτημα, που ανακύπτει μέχρι στιγμής φέτος, της υπερβολικής ζήτησης για εμβόλια γρίπης (μέσω συνταγογράφησης) σε σύγκριση με τον διαθέσιμο στην αλυσίδα τροφοδοσία αριθμό εμβολίων, Επιδιώξαμε συνομιλία με τον κο. Μελισσουργάκη Σταύρο, Δ/ντη της Επιχειρησιακής Μονάδας Εμβολίων της εταιρείας VIANEX.

Του μεταφέρθηκε το ζήτημα που έχει προκύψει με λεπτομέρειες και ο ίδιος προέβη στη διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία του, η οποία προμηθεύει την αλυσίδα τροφοδοσίας με το 75% των εμβολίων για την γρίπη στην Ελλάδα (VAXIGRIP). Τηρεί πιστά, απόλυτα και αποδείξιμα όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στο θέμα.

Επιπλέον, εξήχθησαν και οι παρακάτω πληροφορίες:

– Για την περίοδο 2019-202 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ο οποίος είναι ο διεθνώς υπεύθυνος για την επιλογή και την προμήθεια προς τις εταιρείες παραγωγής των στελεχών της γρίπης που επιλέγονται κάθε χρόνο για τα εμβόλια).

– Φέτος άργησε έναν (1) ολόκληρο μήνα να ολοκληρώσει τις παραπάνω διαδικασίες, για λόγους ανωτέρας βίας. Αυτό είχε ως φυσικό επακόλουθο να καθυστερήσει κατ’ αναλογία και αντίστοιχο χρον. διάστημα η παραγωγή των εν λόγω εμβολίων διεθνώς.

– Φέτος στην Ελλάδα προϋπολογίστηκε να έρθουν 20-25% περισσότερα εμβόλια γρίπης σε σχέση με πέρυσι, γύρω στα 2,5 εκατομμύρια μονάδες σύνολο από όλες τις εταιρείες αθροιστικά.

– Η VIANEX που διακινεί το αντιγριπικό εμβόλιο VAXIGRIP (το οποίο και κατέχει το 75% του συνόλου των αντιγριπικών εμβολίων στη χώρα μας όπως αναφέρθηκε παραπάνω) έχει προγραμματισμένες για το εγγύς μέλλον την εισαγωγή κι άλλων μονάδων, σε τρεις (3) ημερομηνίες:

  • 29-10-2019
  • 5-11-2019
  • 30-11-2019

– Μέχρι τώρα έχει διανεμηθεί η πλειοψηφία των μονάδων VAXIGRIP που είχε προϋπολογιστεί να δοθούν στην Ελλάδα, και οι μέχρι τώρα παραδόσεις δόθηκαν σε ελαφρώς αυξημένο ποσοστό στο λεκανοπέδιο Αττικής, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Αυτό σημαίνει ότι στις μελλοντικές παραδόσεις των παραπάνω ημερομηνιών θα γίνει το αντίστροφο, ώστε να ισοσκελιστεί αυτή η ελαφριά διαφορά.

– Η VIANEX διαθέτει τα εμβόλια στις φαρμακαποθήκες και στους συνεταιρισμούς με τρόπο ισοαναλογικό, σύμφωνα με αυτά που ανέφερε ο κος. Μελισσουργάκης.

Μετά από αυτές τις πληροφορίες, επιδιώχθηκε επαφή με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και με τον Πανελλήνιο Φαρμ. Σύλλογο και τον Φαρμ. Σύλλογο Αττικής (πρόβλημα εμφανίζεται μικρότερο μεν αλλά υπαρκτό και στο Λεκανοπέδιο Αττικής), για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ο ΕΟΠΥΥ να δώσει εντολή στην ΗΔΙΚΑ, εκτάκτως, μόνο για τις συνταγές που περιέχουν αντιγριπικό εμβόλιο, και μόνο για χρονικό διάστημα ενδεικτικά ενός (1) μήνα, να ξεκλειδώσει το χρον. διάστημα εκτέλεσης συνταγών και από 13 ημέρες να το αφήσει ανοικτό, ώστε οι ήδη υπάρχουσες συνταγές που έχουν φτάσει στα Φαρμακεία μας, αδυνατούν να εκτελεστούν λόγω έλλειψης εμβολίων, και υπάρχει κίνδυνος να λήξουν, να μην ακυρωθούν λόγω της παραπάνω ανωτέρας βίας άδικα, και ταλαιπωρείται εξίσου άδικα ο κόσμος.

Αναμένουμε συνέχεια στο θέμα και ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε στο τέλος κατ’ ευχή.

Είμαστε βέβαιοι ότι η ανάδειξη του θέματος μαζί με την επακόλουθη θεσμική εμπλοκή των Οργάνων μας που ήδη έχουν ευαισθητοποιηθεί θα δώσει την κατάλληλη λύση.

Pin It on Pinterest

Scroll to Top