Ψυχαράκη Ευριδίκη: «Όχι» στο άνοιγμα φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς

Την αντίθεσή τους εκφράζουν οι φαρμακοποιοί και στο Ρέθυμνο στην απελευθέρωση του επαγγέλματος, που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για άνοιγμα φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς.

Πρόκειται για ένα σενάριο που φοβούνταν εδώ και χρόνια οι φαρμακοποιοί και έγινε πραγματικότητα με την οριστική απόφαση του ΣτΕ, όπου είχαν προσφύγει οι φαρμακοποιοί ζητώντας την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος και  με την οποία εκχωρείται πλέον το δικαίωμα σε επιχειρηματίες και ιδιώτες που δεν είναι φαρμακοποιοί να ιδρύουν φαρμακεία.

Η απόφαση αυτή , όπως λένε οι φαρμακοποιοί βάζει «βόμβα» στα θεμέλια του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, καθώς πλέον θα μπορεί να ανοίξει φαρμακείο ο κάθε ιδιώτης που δεν είναι σχετικός με την επιστήμη του φαρμακοποιού. Ο φαρμακοποιός περιορίζεται πλέον στον ρόλο του “επιστημονικά υπεύθυνου” που θα δύναται να κατέχει τουλάχιστον το 33% της εταιρείας.

“Σε κάθε περίπτωση σεβόμαστε τις αποφάσεις του ΣτΕ, οφείλουμε όμως να εκφράσουμε την πλήρη διαφωνία μας επ΄ αυτών”, ήταν η πρώτη αντίδραση του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολου Βαλτά. Σε πιο οξείς τόνους κινήθηκε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας, Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος έκανε λόγο για “οικονομικά συμφέροντα” .

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Η απόφαση αυτή έφερε αντιδράσεις και στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ρεθύμνου που κάνει λόγο για μιας νέα πραγματικότητα που δεν φέρνει κανένα όφελος ή βελτίωση στον κλάδο, αντίθετα διαμορφώνει συνθήκες που εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία με προεκτάσεις και στον κοινωνικό ρόλο που σήμερα έχει ο κλάδος.

Όπως εξήγησε μιλώντας στην «Κ.Ε» η Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Ευρυδίκη Ψυχαράκη: «ο  Νομοθέτης έχει φροντίσει τουλάχιστον το 33% να ανήκει σε φαρμακοποιό που θα είναι ουσιαστικά συνέταιρος και ταυτόχρονα υπάρχει πρόβλεψη για το ασυμβίβαστο του επαγγέλματος, άτομα δηλαδή που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας να αποκλείονται από την διαδικασία ίδρυσης φαρμακείου. Ωστόσο, με το 33% ο φαρμακοποιός ουσιαστικά- αν και είναι μια δικλείδα ασφαλείας- θα δέχεται εντολές από τον ιδιοκτήτη , από εκείνον που θα κρατάει το κεφάλαιο. Αυτό καταργεί τον κοινωνικό ρόλο των φαρμακείων και τον σημαντικό τους ρόλο στην δημόσια υγείας. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μνημονιακή δέσμευση η οποία δεν έχει καμία βάση, ούτε για την επιχειρηματική ανάπτυξη ,ούτε όμως και για τη λειτουργία των φαρμακείων».

Όπως ανέφερε η ίδια και στο Ρέθυμνο, υπάρχει φαρμακείο το οποίο βρίσκεται σε καθεστώς πολυδιοκτησίας και εμπίπτει στο Νόμο για την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΗΔΗ ΚΟΡΕΣΜΕΝΟ ΚΛΑΔΟ

Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ σε όλη την Ευρώπη η πληθυσμιακή αναλογία είναι 1 φαρμακείο ανά 3 χιλιάδες κατοίκους, , στην Ελλάδα η αναλογία αυτή  είναι 1 ανά 1000 κατοίκους. Σε ό,τι αφορά το Ρέθυμνο, όπως εξήγησε η κα Ψυχαράκη, υπάρχει μεγάλος αριθμός φαρμακείων που φτάνει αυτή την ώρα τα 70 φαρμακεία στο Νομό Ρεθύμνου και αφορά περίπου 75 χιλιάδες κατοίκους.

«ΜΑΧΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ

Παράλληλα, η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της , τονίζοντας πως σήμερα οι φαρμακοποιοί «δίνουν μάχη» για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την ορθή χρήση φαρμάκων. Η ίδια τόνισε πως αυτό , μετά την απελευθέρωση του καθεστώτος ενδέχεται  να αλλάξει, αφού η λειτουργία των φαρμακείων θα γίνεται με όρους οικονομικούς και όχι κοινωνικούς. Η κα Ψυχαράκη τόνισε: «Δίνουμε μάχη μέσα από τις εκστρατείες για να ενημερώσουμε τον κόσμο για τη σωστή χρήση φαρμάκων. Συστήνουμε πάντα να μην χρησιμοποιούν αλόγιστα φάρμακα και αντιβιώσεις σε μια εποχή που υπάρχει μάλιστα μεγάλη ανθεκτικότητα στις αντιβιώσεις, ακριβώς λόγω της αλόγιστης χρήσης. Συστήνουμε τη χρήση φαρμάκων πάντα σε συμμόρφωση με τις οδηγίες του ιατρού και είμαστε εκεί προσφέροντας τις γνώσεις μας για τη σωστή ενημέρωση σε ό,τι αφορά την χρήση των φαρμάκων. Δυστυχώς, έχουμε όλοι να διηγηθούμε ιστορίες καθημερινής τρέλας και διαπιστώνουμε πως υπάρχει τεράστια έλλειψη εκπαίδευσης στο θέμα της χρήσης των φαρμάκων, έλλειψη ευαισθητοποίησης αλλά και άγνοια σε σχέση με το φάρμακο. Αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και ο ρόλος μας σε αυτό παραμένει σημαντικός». 

Στο «κόκκινο» οι ελλείψεις στα φαρμακεία του Ρεθύμνου

Μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο διανύουν τα φαρμακεία και στο Ρέθυμνο με τις ελλείψεις φαρμάκων να χτυπούν «κόκκινο» και μάλιστα σε περίοδο έξαρσης της εποχικής γρίπης.

Η πρόσφατη καταγραφή από πλευράς του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου κατέδειξε περίπου 200 ελλείψεις φαρμάκων στο Νομό Ρεθύμνου, ενώ η λίστα έχει αποσταλεί στον Πανελλήνιο Σύλλογο προκειμένου να γνωστοποιηθεί στον ΕΟΦ.

Όπως επεσήμανε μιλώντας στην «Κ.Ε» η Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Ευρυδίκη Ψυχαράκη, το «πλαφόν» που υπάρχει ανά φαρμακείο κάθε εβδομάδα δυσχαιρένει ακόμη περισσότερο την ήδη προβληματική κατάσταση, αφού τα διαθέσιμα φάρμακα δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης.

Ενδεικτικό είναι πως μόλις δύο αντιΐκά φάρμακα την εβδομάδα που μπορεί να έχει ένα φαρμακείο σε μια περίοδο έξαρσης της γρίπης που φέτος μάλιστα έχει έντονη δραστηριότητα, δεν επαρκούν.

Οι ελλείψεις σε φάρμακα αφορούν όλες τις κατηγορίες. Ενδεικτικά  μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη, νευρολογικά φάρμακα, αντιπηκτικά, αντιυπερτασικά, ρινικά σπρέι, κολλύρια για οφθαλμολογική χρήση, εισπνεόμενα, παιδικά εμβόλια και εμβόλια ενηλίκων.

Δείτε αναλυτικά την συνέντευξη: https://bit.ly/2Swx4lU

Pin It on Pinterest

Scroll to Top